Olen käynyt nyt kolmessa tentissä ja kahdesta olen saanut tulokseksi 1/5. Yhdestä tulee tulos vasta parin viikon sisällä. Olen todella tyytyväinen, sillä ensimmäisenä päivänä amanuenssit sanoivat, että todennäköisesti joutuu ensimmäiset tentit uusimaan, ennen kuin oppii, miten ja mihin valmistautua ja miten vastata jne. Ihan harjoitteluahan tämä on vielä ollutkin. Peruskurssien arvosanoilla ei liene merkitystä, joten tärkeintä, että niistä pääsee läpi.
Läpi on nyt mennyt Lainsäädäntötutkimus ja oikeussosiologia sekä Vero-oikeuden perusteet. Viime perjantaina kävin Perhe- ja jäämistöoikeuden tentissä. Uskoisin pääseväni siitäkin läpi, mutta ykkösellä menee varmasti sekin. Yritin harjoitella tentissä sitä, etten lähde saman tien, kun olen saanut vastattua (ekassa tentissä olin 1h15min ja toisessa 45min). Että jäisin vielä miettimään ja täydentämään vastauksia. Niin sitten tein (lähdin "vasta" tunnin jälkeen) ja muutin yhtä vastausta. Kotona tarkistin ja olin muuttanut vastauksen vääräksi! Kun vielä toinenkin tehtävä oli aika nippelitietoa vaativaa, enkä ollut osannut vastata siihen muuten kuin suppeasti, jää jälleen aika tiukalle läpipääsy.
Perhe- ja jäämistöoikeudessa ja Vero-oikeudessa oli määritelty tiukat vastausten pituudet. Jos vastaus ylittää enimmäispituuden, loppuosaa ei lueta. En ihan ymmärrä, miten niin tiukkoihin rivimääriin saa mahdutettua kaiken sen, mitä vastauksen olisi oppikirjan mukaan pitänyt sisältää. Koska omat rivini olivat jo täynnä, en juurikaan pystynyt enää lisäämään mitään, vaikka olisin kuinka lukenut vastauksia läpi.
Ympäristöoikeuden perusteiden verkkokurssi päättyi ja viimeisenä tehtävänä oli palauttaa oppimispäiväkirja. Sekin oli vähän vaikea, mutta toivotaan, että läpi menee. Sellainen olo jäi, ettei minun kannata tällä osaamisella vielä ympäristöoikeuden alalle pyrkiä, eikä minua taida edes niin paljoa kiinnostaa, että haluaisin siihen suuntautua. Muilta peruskursseilta sen sijaan on jäänyt sellainen olo, että olisiko minusta tutkijaksi, onpa verotus mielenkiintoista, mitä voisin tällä koulutuksella tehdä perhe- ja jäämistöoikeuden alalla (esim. perukirjat, riidattomat pesänjaot). Mutta ei ympäristöoikeudesta, josta ei kiinnosta oikeastaan muu kuin eläinasiat.
Nyt luen Rikos- ja prosessioikeuden perusteiden tenttiin. Aihe on tutumpaa ja helpompaa jo. Sen olen huomannut, että mitä enemmän lukee, sitä enemmän asiat alkavat toistaa itseään, eli kirjoissa puhutaan paljon samoista asioista tai vähintään sivutaan jo lukemiani asioita. Näin on helpompi rakentaa kokonaiskuvaa, kun tietää jo, miten asiat nivoutuvat jo oppimaani asiaan. Väkisinkin tietämys lisääntyy ja pikku hiljaa alkaa tenteissäkin menestyä paremmin.
Olen tehnyt tenttisuunnitelmiini pieniä muutoksia kevään osalta. Suoritan Sopimusoikeuden verkkokurssina, johon sisältyy palautustehtäviä, enkä tenttimällä. Sopimusoikeuden tenttipäivän tilalle olen ilmoittautunut Työoikeuden tenttiin, joka kuuluu jo aineopintoihin. Toukokuulle olen ilmoittautunut luennoille Työoikeuden jatkokurssille ja tenttiin kesäkuun lopussa. Huhtikuusta tulee aika tiukka, sillä olen menossa kolmeen tenttiin.
Olen käynyt Kuopiossa tenttimässä omalla autolla. Se on ollut järkevä ratkaisu, koska olen päässyt tentistä pois niin aikaisin. Alun perin ajattelin mennä sinne bussilla tai junalla, mutta aikataulut olivat niin hankalat, että olisin joutunut kuitenkin ajamaan joko Pieksämäelle tai Suonenjoelle. Ei mitään järkeä! Meiltä ajaa Kuopioon reilussa tunnissa, kesällä varmaan tunnissa. Ensimmäisellä kerralla vähän eksyin, eli jouduin laittamaan navigaattorin päälle, että löysin perille. Kelikin oli ihan hirveä ja lasinpyyhkijät eivät putsanneet tuulilasia kunnolla. Sitten jouduin etsimään oikeaa rakennusta, mutta ehdin tenttiin ajoissa! Sen jälkeen meneminen onkin ollut helppoa.
Lukeminen, tai oikeastaan ajan löytäminen siihen, on ollut aika haastavaa, ja vaatinut mieheltänikin paljon. Työpäivän jälkeen olen joutunut menemään koko illaksi sohvannurkkaan lukemaan ja mieheni on huolehtinut lapsista. Nyt kun työni loppuivat, olen vienyt nuoremman lapsemme kolmena päivänä viikossa hoitoon vanhemman koulupäivän ajaksi, eli klo 10-14. Sen ajan olen pystynyt kunnolla keskittymään lukemiseen. Mutta ei se riittävää ole ollut, on ollut pakko lukea myös iltaisin ja viikonloppuisin - todella paljon. Olen ehtinyt silti lukea tenttiin vain kerran materiaalit läpi, viimeisimpään sentään ehdin lukea yhden illan muistiinpanojani, eli kerrata. Toisaalta ympäristöoikeuden oppimispäiväkirja piti palauttaa vasta viikko sitten, eli sekin työllisti ja vei lukuaikaa.
Olen koittanut etsiä itselleni töitäkin oikeudelliselta alalta ja työkkäri työllistää yllättävän paljon. Nyt minun pitää tehdä selvitys opiskelustani. Ihmettelisin, jos se eväisi oikeuteni tukiin sen perusteella, että olen ollut aktiivinen ja halunnut kehittää itseäni. Mutta eipä noista koskaan tiedä.
Pääsin työhaastatteluun asianajotoimistoon, jonne etsittiin assistenttia. Työtehtävät olisivat olleet juuri minulle sopivia ja olisin niitä jo valmiiksi osannutkin. En kuitenkaan saanut paikkaa. Haastattelussa asianajajat takertuivat opiskeluuni ja peräsivät, olenko varmasti heillä töissä 5-10 vuoden päästä ja kelpaako minulle enää tutkinnon saamisen jälkeen assistentin kahvinkeittohommat. Minä ajattelin hakiessani niin, että koulutuksen myötä myös tehtäväni voisivat isossa talossa muuttua. Ilmeisesti se ei kuitenkaan ollut mahdollista. Kuka oikeasti tietää, missä on 5-10 vuoden päästä? Koska oma työtilanteeni on ollut näin epävarma, mistä tiedän, vaikka olisin silloin Kuopiossa tai olisimme palanneet Pirkanmaalle. Mistä sitä tietää, vaikken saisi tätä tutkintoakaan koskaan valmiiksi? Kaikki riippuu kaikesta. Laamanni ja vs.hallintosihteeri kyllä sanoivat, että pääsen takaisin käräjäoikeuteen heti, kun paikkoja sinne vain aukeaa. Eli onhan tässä vielä jonkinlainen työllistymisen mahdollisuus olemassa.
Mieheni on ihanan luottavainen suhteeni ja uskoo minuun, vaikka itselläni usko ja toivo meinaa välillä hiipua.